Hlavní navigace

Květy kaštanu léčí, ale jako čaj jsou odporné

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jírovec maďal neboli kaštan koňský je nejen rozšířený okrasný strom, ale také užitečná léčivka. Obsahuje látky, které mají pozitivní účinek na žilní stěny a zvyšují jejich pružnost. Používá se proto jako podpůrný prostředek při léčbě křečových žil a hemoroidů. Účinný je i na bolavé klouby a artritidy.

Jírovec maďal neboli kaštan koňský je strom dorůstající do výšky až 30 metrů. Daří se mu v hluboké a na živiny bohaté půdě. Jírovec kvete obvykle v květnu a jeho krásu výborně vystihuje maďarské pojmenování „bukrétafa“, což v překladu znamená strom-kytice, asi ta největší, jakou si umíme představit.

Léčivých vlastností jírovce využívá farmacie při přípravě léčiv i doplňků stravy, a to zejména jeho semen. Zpracovat si však lze i květy kaštanu.

Při sběru květů je dobré dodržovat pár pravidel:

  • květy sbíráme v čisté přírodě, daleko od „civilizace“
  • nikdy je nedáváme do igelitových tašek či mikrotenových sáčků, ideální je proutěný košík
  • květy trháme za suchého počasí, ne v dešti nebo krátce po něm
  • snažíme se k přírodě chovat co nejněžněji

Jak zpracováváme květy kaštanu

Květy jírovce sbíráme koncem května, můžeme je naložit do lihu, vína, oleje nebo zamrazit.

Kaštanové květy nesušíme ani samostatně nepodáváme ve formě čaje, mají totiž naprosto odpornou chuť. Jestliže je smícháme s jinými léčivkami, chuť je pak snesitelnější.

TIP: Čerstvé květy si můžeme zamrazit, máme pak ingredience na přípravu domácích lektvarů a kosmetiky na celý rok.

Co obsahují kaštanové květy

Asi nejcennější látkou obsaženou v květech jírovce je oxikumarinový glykosid aesculin. Dále jsou přítomny saponin aescin, flavonoidy, éterický olej, pektiny.

Léčivé účinky květů jírovce

Květy prospívají srdci, cévnímu systému, krvetvorbě, odstraňují otoky, a tak se používají při léčbě křečových žil, hemoroidů, při trombóze, angině pectoris, poruchách srdečního rytmu.

Vnitřně i zevně pomáhají při revmatismu, dně, natržených šlachách a svalech.

Rovněž rozpouštějí hleny a čistí tak dýchací cesty.

Zevně je můžeme používat i jako doplňkovou léčbu kožních neduhů.

Kaštanové květové recepty

Kaštanové kapičky

  • Potřebujeme: 1 nasekaný květ kaštanu, 2 dl 60% lihu či kvalitního destilátu
  • Postup: Květ zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 6–8 týdnů užíváme 3 x denně 25 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Bylinkové kapičky na posílení srdce a cévního systému

  • Potřebujeme: 1 nasekaný květ kaštanu, 1 lžíci květů hlohu, 1 lžíci třezalky, 3 dl 60% lihu či kvalitního destilátu
  • Postup: Bylinné přísady smícháme, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 6–8 týdnů užíváme 3× denně 25 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Kořeněné kaštanové víno pomáhá na revmatismus a dnu

  • Potřebujeme: 1 nasekaný kaštanový květ, půl lžičky skořice, půl lžičky kurkumy, 6 tlučených hřebíčků, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, půl lžičky tlučených anýzových semínek, 1 lžíci nastrouhaného kořene zázvoru, 1 litr kvalitního červeného vína
  • Postup: Bylinku a koření smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Potom dobře přecedíme, nalijeme do sklenice a uschováme na chladném místě. Užíváme po štamprlce 2× denně.

Kaštanové obklady na bolavé klouby i lupénku

Kašovité obklady z čerstvě nasekaných květů jírovce, přikládané denně, jsou výbornou doplňkovou léčbou revmatismu, dnylupénky.

  • Potřebujeme: 2 květy jírovce, lněný šátek
  • Postup: Paličkou na maso rozklepeme květy a vzniklou kaši přiložíme na postižená místa. Ovážeme šátkem a vše necháme hodinu působit. Tento postup opakujeme nejméně 3 dny po sobě.

Kaštanová koupel na bolavé klouby a kožní neduhy

Z kaštanových květů si můžeme připravit i koupel proti revmatismu, dně a kožním nemocem.

  • Potřebujeme: 4 květy jírovce, 3 litry vroucí vody
  • Postup: Květy zalijeme vroucí vodou a vše necháme 3 hodiny louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a vlijeme do teplé vanové koupele. Tuto koupel si dopřáváme 3× týdně 15 minut.

Léčivá mast (kožní neduhy i bolavé klouby)

  • Potřebujeme: 150 g kokosového oleje, 1 nasekaný květ jírovce, 1 lžičku levandule, 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku přesličky, 1 lžičku měsíčku, 1 lžičku lihu
  • Postup: Kokosový olej rozpustíme, a jak začne bublat, přisypeme do něj byliny. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme si ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.

Na bolavé klouby

Jako dobrá prevence proti bolestivým onemocněním kloubů mohou fungovat preparáty pro kloubní výživu, především u starších lidí nebo sportovců s vyšší zátěží. Obecně se doplňky stravy mají užívat v době, kdy dochází ke zvýšené potřebě konkrétních živin nebo jich nejsme schopní přijímat dostatek v potravě. Je dobré vědět, co obsahuje kloubní výživa a jak si ji vybrat.

Hojivý olej z květů jírovce (na kožní neduhy)

  • Potřebujeme: 1 nasekaný květ jírovce, 0,5 litru panenského olivového oleje, 1 lžíci lihu
  • Postup: Olivový olej rozehřejeme, jakmile začne probublávat, přisypeme do něho květ. Odstavíme a necháme 6 hodin louhovat. Poté jemně přihřejeme, přecedíme, přidáme líh, nalijeme do sklenice a uschováme v chladničce. Tento olej používáme k promazávání kožních neduhů a popálenin.

Masážní tinktura z kaštanových květů

  • Potřebujeme: 1 květ jírovce, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Květ zalijeme lihem (musí být úplně ponořený), dobře uzavřeme a necháme 3 týdny na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotové mazání můžeme aplikovat na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly.

Jírovcové masti a gely z lékárny: při bolestech kloubů i křečových žilách

V lékárně můžete zakoupit již připravené jírovcové masti a gely, například Kaštanový gel TOPVET na křečové žíly. Podobné určení má bylinný HERBACTIVE-gel k ošetření pokožky v oblasti křečových žil. „Účinná složka aescin má zesilující účinek na žilní stěny a zvyšuje jejich pružnost. Pro tyto své vlastnosti se používá zejména jako podpůrný prostředek při léčbě křečových žil a hemoroidů, při žilní a vlásečnicové nedostatečnosti. Aescin působí také protizánětlivě, a proto je využíván k potírání bolestivých kloubů a svalů. Snižuje otoky,“ popisuje online lékárna Pilulka.cz.

Jírovcová mast se výborně hodí při bolestivé artróze, při borelióze zmírňuje bolesti kloubů a pomáhá zabránit otokům kloubů. Lze ji použít také na namožené svaly, například Jírovcová mast dr. Popov.

Jírovcový balzám je rovněž určený k omezení bolestivých projevů artrózy, dále zmírňuje otoky, napomáhá vstřebávání modřin. V tomto prostředku účinky jírovce podporuje vyvážené zastoupení dalších bylin – máty, rozmarýnu a arniky.

Léčivku jírovec naleznete i v různých dalších produktech z lékárny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).