Hlavní navigace

Kořen kozlíku lékařského nevoní, ale v čaji se to ztratí

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Pimpinellus, podle licence: CC BY-SA 4.0
Kořen je nejléčivější částí kozlíku. Má celkem nepříjemné aroma, které ale v hotovém čaji či kapkách není příliš znát. Kozlík lékařský uklidňuje, působí jako mírné sedativum, pomáhá při nespavosti. A to ještě není všechno.

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je rostlina dorůstající do velikosti jednoho metru. Tuto léčivku můžeme sbírat na okrajích lesů, potočních břehů a příkopů či vlhkých luk.

Co z kozlíku používáme

Nejléčivější částí kozlíku je kořen. Kořen kozlíku si můžeme sami nasbírat (od června do října) či koupit v bylinkářstvích. Kořen kozlíku má celkem nepříjemné aroma, které se ale v hotovém čaji či kapkách ztrácí.

Jak můžeme zpracovávat kořen kozlíku

Kořen můžeme sušit, nakládat do vína či destilátu.

Co obsahuje kořen kozlíku

Kořen kozlíku je zdrojem silicí, hořčin, alkaloidů a valerinu.

Léčivé účinky kořene kozlíku

Kozlík je mírné sedativum, uklidňuje při silném rozčilení a nervovém neklidu, pomáhá při nespavosti. Dále uvolňuje žaludeční křeče u psychicky podmíněných potíží. Prospívá i trávení, rozpouští hleny a velmi dobře ovlivňuje i srdeční neurózy.

Pozor! Kořen kozlíku není vhodný pro dlouhodobé podávání, protože u některých jedinců již po měsíci nepřetržitého denního užívání přestává účinkovat a místo uklidnění vzniká nabuzení.

Kozlíkové receptury

Kozlíkový čaj na celkové uklidnění

  • Potřebujeme: půl lžičky nadrceného kořene kozlíku, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Kořen přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a popíjíme po douškách.

Kozlíkové víno při neklidu, strachu a úzkosti

  • Potřebujeme: 1 lžíci nasekaného kořene kozlíku, 1 lžíci nasekané citronové kúry (nejlépe z chemicky neošetřeného citronu), 2 tlučené hřebíčky (koření), 1 litr kvalitního červeného vína
  • Postup: Kořen kozlíku, citronovou kúru a hřebíčky přelijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Pak přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu. Užíváme večer po 1–2 štamprlích.

Bylinkový likér pro klidné večery

  • Potřebujeme: půl lžíce kořene kozlíku, 1 lžíci chmelových šišek, 1 lžíci levandule, 1 lžíci meduňky, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme večer po 1–2 štamprlkách.

Likér na uklidnění

  • Potřebujeme: 1 lžíci kořene kozlíku, 1 lžíci levandule, 1 lžíci natě mučenky, 1 lžíci dobromysli, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme večer po 1–2 štamprlích.

Bylinková pasta při vnitřním neklidu

  • Potřebujeme: půl lžičky meduňky, půl lžičky kořene kozlíku, půl lžičky květů levandule, 2 lžíce kvalitního medu
  • Postup: Léčivky pomeleme na prášek, ten smícháme s medem a hotovou pastu užíváme během dne po lžičkách.

Čaj na rychlé zklidnění

  • Potřebujeme: 1 lžičku kořene kozlíku, 1 lžičku meduňky, 1 lžičku třezalky, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Léčivky smícháme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a po douškách popíjíme.

Večerní čaj na dobrou noc

  • Potřebujeme: půl lžičky kořene kozlíku, 1 lžičku květu heřmánku, 1 lžičku meduňky, 1 lžičku levandule, 1 lžičku chmelových šišek, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Léčivky smícháme dohromady, pak je přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme a můžeme popíjet.

Kapičky na dobrou noc

  • Potřebujeme: 1 lžičku kořene kozlíku, 1 lžičku meduňky, 1 lžičku chmelových šišek, 1 lžičku levandule, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Bylinky smícháme, přelijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme a při potížích se spaním užíváme 30 kapek asi půl hodiny před plánovaným ulehnutím. Chroničtí nespavci si mohou nakapat až 60 kapek.

Kozlík z lékárny

Léčivých vlastností kozlíku využívá řada farmaceutických přípravků. Mnohé jsou určeny – podobně jako naše receptury – pro klidný spánek, zklidnění, pro snížení napětí a úzkostí.

Liší se obsaženou dávkou kozlíku lékařského a kombinací s dalšími bylinami a účinnými látkami. Silnou dávku kozlíku obsahují například tobolky NEOSPAN forte SWISS pro snadnější usínání a kvalitnější spánek, zklidňující kapky Fytos zase sází na kombinaci kozlíku, meduňky, mučenky a chmele. Kapky ze samotného kozlíku nabízí Dr. Popov.

Dětem je určený gel při prořezávání zoubků, který využívá jak zklidňujících vlastností kozlíku, tak heřmánku a propolisu. Mohou ho ale využít i dospělí po zubařském zákroku nebo po podráždění potravinami.

A to je jen malý výčet uplatnění této účinné tišící bylinky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).