Hlavní navigace

Kopřivka je vlastně alergická reakce. Co s ní?

16. 6. 2016

Sdílet

Kopřivka patří mezi dvacet nejčastějších kožních chorob. Odhaduje se, že alespoň jednou v životě se s ní setká až třetina populace. Název „kopřivka“ vznikl z typické kožní reakce, ke které dojde v místě kontaktu kůže s kopřivou.

Pro kopřivku je charakteristický výsev svědivých, prchavých pupenů. Rychle se hojí a na jejich místě vznikají nové pupeny.

Vyrážku nebo svědění léčíme antihistaminiky. Některá jsou volně prodejná.

Jakým potravinám se při kopřivce vyhýbat a jaká jsou další opatření?

V tomto článku se zaměříme hlavně na akutní kopřivku.

Akutní kopřivka

V případě akutní kopřivky obtíže ustávají do šesti týdnů. Je častá hlavně v dětském věku.

Na rozdíl od kopřivky chronické, která je definována kontinuálními či recidivujícími kopřivkovými výsevy alespoň dvakrát týdně po dobu delší než šest týdnů. Dokonce mohou přetrvávat i několik let. Tento typ postihuje spíše dospělé.

Příčiny akutní kopřivky: různé u dospělých a u dětí

Léčba akutní kopřivky u dětí a dospělých se neliší. U obou věkových skupin se však liší její příčiny. Děti postihuje více kopřivka vyvolaná alergickou reakcí na potraviny, nejčastěji ji vyvolává např. mléko, ale i vejce, arašídy, sója, pšeničná mouka a citrusové plody. Dále kopřivka způsobená infekcí. Kopřivka coby reakce na léky pak postihuje především dospělé.

Nejčastější příčiny kopřivky

  • reakce na pobodání hmyzem
  • alergeny, které se dostávají do organismu ze vzduchu
  • léky
  • potraviny
  • infekce

Odborná spolupráce:

Prim. MUDr. Štěpánka Čapková

Dermatologické oddělení pro děti

FN Motol

www.fnmotol.cz

Mezi potraviny, které obsahují nebo uvolňují histamin a je nutné se jim v případě onemocnění vyhnout, patří zejména mořské ryby, vepřové maso, korýši, některé sýry a uzeniny, špenát, rajčata, z ovoce hlavně banány, grepy, ananas, avokádo, jahody. Dále kakao a čokoláda, obecně pak potraviny s vysokým obsahem barviv a konzervačních látek.

V případě akutní kopřivky většinou na příčiny přijdeme sami. „Jen při otocích, delším trvání nebo kopřivce chronické zasahuje většinou lékař. Léčba pak často vyžaduje spolupráci lékařů různých oborů,“ upozorňuje primářka Dermatologického oddělení pro děti FN Motol Štěpánka Čapková a dodává, že u akutní kopřivky příčina často sama odezní (např. virová infekce) a tím se zbavíme i vyrážky.

Jaké zvolit léky

Antihistaminika vybíráme podle věku a hmotnosti. Napomáhají pouze léčbě kopřivky, nikoliv příčiny.

  • Pro kojence a batolata: kapky (např. Fenistil kapky; cena od 130 korun). Kojence a malé děti lze ošetřovat i tekutými pudry, které pomáhají tlumit svědění. Ceny od 40 korun.
  • Pro malé děti: sirupy (např. Claritine sirup; cena od 130 korun)
  • Pro školní děti, dospívající a dospělé: tablety (např. pro děti od šesti let Xyzal a Zyrtec)

Lékař může předepsat další antihistaminika, například Aerius sirup a tablety.

Přírodní cesta, například užívání bylin, není k léčbě kopřivky vhodná, protože rostlinné složky se mohou chovat jako alergeny a ztíží identifikaci vyvolávající příčiny.

Další opatření při kopřivce

Součástí léčby všech typů kopřivek jsou obecná preventivní opatření zaměřená na eliminaci vlivů zhoršujících kožní projevy a usnadňujících jejich vznik.

Je vhodné vyhýbat se přehřátí, příliš intenzivní fyzické aktivitě i pobytu v horkém prostředí.

Mezi další opatření pak patří oblékání volného oděvu z přírodních materiálů a psychický klid.

Kdy k lékaři?

S vyhledáním lékaře neváhejte, jakmile má dítě nebo dospělý při kopřivce navíc oteklá víčka, rty, jazyk nebo přirození. 

Pokud dojde zároveň s příznaky na kůži i k postižení sliznic, může být kopřivka doprovázená ztíženým dýcháním, chrapotem, průjmem, otoky kloubů, teplotou, celkovou nevolností a zvracením. V takovém případě je třeba vyhledat lékaře opravdu co nejrychleji, protože stav signalizuje, že v závažnějších případech může dojít až k anafylaktickému šoku, který vážně ohrožuje nemocného na životě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).