Hlavní navigace

Je vaše klíště infikované? Jak ho zabalit a kam poslat

24. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Našli jste si klíště, vyndali ho a teď přemýšlíte, zda ten malý tvor není infikovaný jednou z nebezpečných nemocí… Buď ho spláchnete do záchodu a budete doufat, že tomu tak není, nebo jej pošlete do laboratoře. Jak správně zabalit klíště, kam jej poslat a kolik za „jistotu“ zaplatíte?

Jak zabalit klíště

Do laboratoře se posílá pouze klíště (vyndejte jej za pomoci pinzety, kleští, háčku nebo speciální karty). Není tedy potřeba vzorek kůže, krev, nebo dokonce moč. Důležitý je „zadeček“, pokud vám tedy zůstala v ráně kusadla, můžete poslat bez nich. Je-li klíště přetržené, pošlete všechny kousky.

Můžete si vybrat z několika možností, jak klíště zabalit.

  • Plastový sáček: Dobře jej uzavřete, nebo zalepte lepenkou. Pozor, potravinové fólie nejsou vhodné.
  • Zkumavka nebo malá lahvička: následně zabalte do bublinkové fólie nebo vložte do pěnové obálky.
  • Malá krabička: Následně zabalte do bublinkové fólie nebo vložte do pěnové obálky.

Pokud je klíště příliš malé, je vhodné vložit jej do sáčku na přiloženém kousku papírového kapesníku nebo s odličovacím tamponkem.

Klíště zašlete nejlépe doporučeně, případně osobně doneste do sběrných míst nebo do laboratoří. Součástí balení by měla být i objednávka vyšetření.

 

Kdy zaslat klíště k analýze a kdy budou výsledky?

Klíště zašlete k analýze co nejdřív po jeho vyndání. Pokud hned nemáte tuto možnost, skladujte jej v chladu, ideálně v lednici.

Do kdy je třeba klíště zaslat k analýze:

  • Klíšťová encefalitida: V případě zjišťování klíšťové encefalitidy je potřeba klíště vyšetřit do týdne od vyjmutí.
  • Ostatní onemocnění: V případě dalších onemocnění přenášených klíšťaty je možné vyšetření do dvou týdnů.

Po delší době spolehlivost výsledků zásadně klesá.   

Výsledky obvykle bývají do tří pracovních dnů od přijetí vzorku. Některé laboratoře nabízejí za příplatek expresní vyšetření do jednoho dne. 

Co když jsou výsledky pozitivní?

Přítomnost viru v klíštěti neznamená automatickou nákazu. Pozitivní výsledek je pouze potvrzením přítomnosti patogenů v klíštěti. Značí tedy zvýšené riziko nákazy.

Dále záleží na:

  • době přisátí klíštěte
  • imunitním systému člověka

Pozitivní výsledek konzultujte s lékařem.

Kdo by měl o analýze uvažovat?

„Vyšetření doporučuji všem, kteří se chtějí vyhnout komplikacím s pozdním zahájením léčby. Zvláště v případě, že najdou klíště až po delší době a evidentně nasáté. Riziko přenosu infekce roste s dobou, po kterou bylo klíště přisáto. U klíšťové encefalitidy může k přenosu dojít už po půlhodině, u ostatních bakteriálních onemocnění byl přenos prokázán již po čtyřech hodinách,“ říká Miroslava Burýšková z laboratoře Protean.

Vyšší opatrnost by měla být u těhotných žen a osob s oslabenou imunitou či v průběhu léčby – tam je na místě vyšetření i na méně časté nemoci, jako je babesióza, bartonelóza a tularemie. 

Cena analýzy

Cenu analýzy si určují jednotlivé laboratoře a nepřispívají na ni zdravotní pojišťovny. Obvykle se platí každé onemocnění zvlášť.

  • Od 550 korun do 900 korun za jedno vyšetření na jednu nemoc.
  • Peníze se nejčastěji posílají převodem na účet, případně je možné uhradit on-line platební kartou.

Kam můžete poslat klíště?

Laboratoří, které se zabývají vyšetřováním klíšťat, je více. Např.:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).