Hlavní navigace

Jak vyzrát nad popálením medúzou či bodlinami od mořského ježka? Víme!

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/vandijkies, podle licence: Public domain
Cachtání v mořských vlnách spolu se šnorchlováním patří k nejoblíbenějším letním kratochvílím. V případě, že vás při bezstarostném dovádění v moři požahá medúza nebo bolestivě došlápnete na mořského ježka, máme pro vás tipy, jak na tyto vodní nástrahy vyzrát a zažehnat komplikace ještě dřív, než vám zkazí celou dovolenou.

Když jste měli co do činění s medúzou

Pokud byste si chtěli vybrat destinaci, kde se s medúzami zaručeně nepotkáte, nejspíše byste museli zůstat doma. Medúza k moři prostě patří. Nevýhodou je také to, že medúza není nijak výrazná a tedy zrakem dobře viditelná, spíše naopak. Lehce ji přehlédnete, protože připomíná namodralý igelitový sáček. Jenomže jakmile se o vás otře, brzy na to pochopíte, že jen tak ledajaký sáček to nebyl, a inkriminované místo vás začne pálit.


Autor: Pixabay.com/skeeze, podle licence: Public domain

Následně se objeví začervenání kůže jako reakce na podráždění a bolest. Mnohdy se tvoří také jemné puchýřky doprovázející pocit pnutí a svědění.

Nacházíte-li se v exotických destinacích, mějte se na pozoru. Právě tady se můžete dostat do křížku s pro člověka nebezpečnými medúzami. Důležité je zbavit se nepatrných zbytečků medúzy, k tomuto účelu vám pomůže jak písek, tak holicí pěna s žiletkou, někdy se dokonce uvádí jakákoli plastová karta, kterou najdete v peněžence. Její hranou totiž dokonale setřete části chapadel.

Poté podrážděnou kůži oplachujte výhradně slanou vodou, popřípadě octem. Z cestovní lékárničky se spolehněte na Fenistil roll-on nebo přípravek After Bite, který přinese úlevu. Ten navíc pomáhá při bolestivém hmyzím štípnutí, bodnutí včelou či v rámci kousnutí ováda. Tuto „zklidňující tyčinku“ tak v létě na dovolené rozhodně využijete. Doporučovány jsou také léky proti alergiím.

Pokud u postiženého zpozorujete bolest hlavy, zvracení a slabost, podle všeho jeho organismus prochází anafylaktickým šokem, jenž si žádá akutní lékařskou pomoc. Nicméně nejčastějším „suvenýrem“ z této zkušenosti zůstává zarudlá pokožka. Tu ale minimálně po dobu tří dnu nevystavuje přímým slunečním paprskům.

Češi milují Chorvatsko, Jadran zase mořští ježci

Chorvatsko se stále vyhřívá na špici, co se týká prázdninových destinací. Skalnaté pobřeží přeje čistému moři, na jehož dně našlo útočiště nespočet ježků. Počítejte tedy s botami do vody a zbytečně neriskujte, že si ostrá bodlina najde cestu do vašeho chodidla.

Pokud se vám do cesty připlete mořský ježek, ponořte zraněnou končetinu do teplé vody (kterou samozřejmě sami zvládnete) naředěné octem. Právě tato ulevující „koupel“ ztiší bolest.

To ale není všechno. Za pomoci pinzety vytáhněte všechny ostny a rány vydezinfikujte. Ne vždy se však podaří zapíchnuté bodliny vytáhnout, zvláště jsou-li hluboko. Pokud při došlapu usykáváte bolestí, zřejmě nejsou venku všechny. Vyhledejte lékaře, ať vám rána nezačne hnisat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).