Hlavní navigace

Galerie: I malé děti mají velmi zkažené zuby

20. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
20. březen je Světový den ústního zdraví. Význam prevence zubního kazu a onemocnění ústní dutiny je stále podceňován. Podívejte se, jak moc.

Světový den ústního zdraví se celosvětově slaví 20. března. Hlavním důvodem je skutečnost, že stále ještě nevěnujeme dostatečnou pozornost prevenci a péči o ústní dutinu.

Na zdraví ústní dutiny je přitom přímo závislé zdraví celého těla – jak u dospělých, tak u dětí.

Péče o chrup je přitom nezbytná už od raného dětství. „Nejlepším předpokladem zdravého chrupu dítěte jsou zdraví rodiče se zdravým náhledem na život. Když si rodiče nečistí zuby a nepovažují to ve svém životě za důležité, těžko naučí čistit zuby své dítě. Zkažené zuby rodičů jsou známkou toho, že se neumí o svůj chrup správně starat, a protože se děti učí především příkladem svých rodičů, mívají i děti těchto rodičů zkažené dětské zuby. Pokud se maminka naučí správně a účinně provádět dentální hygienu a začne totéž provádět u svého dítěte už při prořezání prvního zoubku, pak její dítě nebude mít až do výměny stálého chrupu žádné nebo jen ojedinělé drobné kazy,“ říká zubní lékařka Taťána Vrbková.

„V péči o dětské zuby je zásadní prevence,“ potvrzuje Jan Stuchlík ze stejnojmenné kliniky, „protože opravit dítěti třeba pět kazů, to prostě nejde. A často to vypadá tak, že zuby jsou zkažené opravdu skoro všechny,“ říká lékař, který nám poskytl snímky, z nichž si můžete udělat obrázek o stavu chrupu těch nejmenších.

Galerie: Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).