Hlavní navigace

Dětská zubní pasta a pasta pro dospělé: v čem se liší?

29. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Jak si vybrat správnou zubní pastu? Podle lékařů platíme především za příchuť. Jaká jsou základní kritéria a na co dát pozor u dětské zubní pasty?

Při výběru zubní pasty platí celkem jednoduché pravidlo – pozor na fluor. V jeho množství tkví hlavní rozdíl zubních past určených dětem a dospělým. Ostatní faktory jsou u běžně prodejných zubních past celkem irelevantní – platí se zejména za příchuť.

Ani pasty, které mají přispívat k bělení zubů, podle stomatologů zuby moc nebělí. Pasty proti citlivosti dásní díky látkám se stahovacím účinkem krátkodobě uleví, ale rozhodně nejsou prevencí proti paradontóze.

Speciálním zubním pastám, například při užívání homeopatik či různých onemocněních, se budeme věnovat podrobněji v dalším materiálu.

Zubní pasty pro dospělé

Pasta pro dospělého by měla mít maximální podíl fluoru 1500 ppm (1500 fluoridových částic na milion částic).

Vysoký podíl fluoru v pastě může vést ke vzniku fluorózy, tedy ošklivých bílých skvrnek na sklovině zubů, a k odvápňování kostí.

Pokud jde o konkrétní fluoridové sloučeniny, lepší než monofluorofosforečnan sodný jsou aminofluoridy a fluorid sodný, které jsou jako prevence vzniku kazu vhodnější.

Zubní pasty pro děti

U dětí je třeba být při výběru pasty obezřetnější, protože děti pastu polykají. Obsah fluoru nebo jeho sloučenin by měl být v pastě pro dítě od čtyř let 600 ppm.

Čemu se raději vyhnout při výběru dětské pasty?

Titanium Dioxide

  • Oxid titaničitý (E 171) slouží jako barvivo, ale jde o přísadu nevhodnou pro děti, protože je podezříván, že je karcinogenní.

Cocamidopropyl betaine

  •  Pěnidlo, v některých pramenech je uváděno jako rizikové pro zdraví.

Olaflur

  • Látka z rodiny fluoridů, má chránit před paradontózou. Fluoridy jsou při špatném dávkování toxické. Při dlouhodobém předávkování se ukládají v kostech a zhoršuje se tak jejich kvalita. Předávkování v prvních letech života, než se vyvine trvalý chrup, může vést k zubní fluoróze, tvorbě barevných skvrn na zubech a zeslabení zubní skloviny.

Methylparaben

  • Konzervant, může být příčinou alergií stejně, jako další parabeny.

Glycerin (glycerol)

  • Zvlhčovadlo, E 422. Je slabě jedovatý. V menších dávkách způsobuje bolesti hlavy, žaludeční potíže a zvracení. Ve větších dávkách může způsobit poškození jater.

Xylitol

  • Sladidlo, E 967. Má mírně projímavý účinek.

Sacharin

  • Sladidlo, E 954, u něhož testy na myších prokázaly, že může způsobovat rakovinu močového měchýře, dělohy, vaječníků, kůže, krvinek a dalších orgánů. Proto jej americká potravinová agentura FDA v roce 1977 zakázala, ale nakonec jej v roce 2000 odstranila ze seznamu karcinogenních látek. V podezření je však nadále. V Česku se smí používat.

Látky, které mají v názvu PEG nebo PPG

  • Plus číslo nebo další chemický název sloučeniny. Při jejich výrobě se používá karcinogenní ethylenoxid a zůstává v nich zbytkové množství této látky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).