Hlavní navigace

Děláme doplňky stravy na míru, na léky si nehrajeme

5. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Ondřej Hošt
ROZHOVOR – Nápad doplňků míchaných online přímo na míru, jakási vitamínová sámoška, cílil na ženy. Ale boduje i u mužů. „Je to novinka a muži jsou hračičky,“ objasňuje úspěch TOMÁŠ VALENTA.

Služba Mixturam.cz (www.mixturam.cz) funguje v ČR od května letošního roku. V létě bodovala v soutěži Vodafone Nápad roku 2013 (v konkurenci 122 projektů se umístila na čtvrtém místě). Tři měsíce po spuštění zasílá potravinové doplňky zákazníkům v České republice i Evropě a své aktivity rozšiřuje i do USA. V čem je trik? Služba umožňuje namíchat si svůj vlastní mix vitamínů, bylinek a dalších látek na míru, s jejich správnou kombinací poradí online rádce a bezpečnost hlídá algoritmus sestavený odborníky. „Nejde ale o léky, a ani si na to nehrajeme,“ zdůrazňuje TOMÁŠ VALENTA, jeden ze zakladatelů služby.

Klasickým doplňkům stravy vyčítáte přílišnou univerzálnost. U vás si člověk zadá parametry a své potíže a podle toho namíchá vlastní směs „na tělo“. Kolik prvků lze maximálně zkombinovat?

Zatím máme nastaveno šest složek, které lze do jedné pilulky namíchat. Důvody jsou hlavně praktické, pilulka má jen omezené množství obsahu, tj. zhruba 350–460 mg v závislosti na hustotě výsledné práškové směsi. Technicky by šlo namíchat 10, 15 látek, ale pak by každé látky bylo tak malé množství, že by to pro člověka nebylo přínosné. Také jsme se setkali s dotazem zákazníka, proč tedy pilulky neděláme větší. Nulka, což je naše standardní velikost, už přitom může být pro některé lidi dost velká na polykání. Ale když by ji člověk nebyl schopen polknout, může ji otevřít a vysypat na lžičku.

Jak máte ošetřeno riziko nebezpečných kombinací namíchaných látek?

Kontrol je při výrobě nastaveno víc. První je algoritmus sestavený odborníky, který hlídá maximální denní dávky. Rovnou říkám, že drtivá většina surovin, které teď máme v nabídce, není z pohledu možného předávkování nebezpečná, pokud se člověk bude řídit naším doporučeným dávkováním. Některé látky nemají ani zákonem stanovené horní limity, protože jsou pro lidské tělo bezproblémové. Každopádně tam kde je potřeba, algoritmus maximální doporučené dávky hlídá a nedovolí člověku v nástroji na míchání přidat víc.

Zároveň jsou v algoritmu nastavené hlídací prvky, které spolu nedovolí kombinovat některé látky. Algoritmus také umí vyfiltrovat ty látky, na které člověk uvede, že je alergický. Určitou kontrolou je také skutečnost, že se každá objednaná kombinace posílá k notifikaci na ministerstvo zdravotnictví a na další úřady. Pokud by na jednotlivých látkách nebo v jejich denním množství shledalo ministerstvo problém, informovalo by nás.

Co obnáší ona ministerská notifikace? Jestli tomu dobře rozumím, notifikace znamená v podstatě pouze oznámení, nikoli nezbytně kontrolu?

Složení a etiketa každé nově vytvořené kombinace se posílá na ministerstvo zdravotnictví, kde ji posoudí jejich pověřený odborník.

On opravdu zkoumá každou tu kombinaci?

Ano, každou by měl ze zákona prověřit.

A vy jim za to platíte?

Ne, tento proces je stanoven legislativou. Z definice uvedené v zákoně je každý náš výrobek brán jako uvedení nového potravního doplňku na trh. To vyžaduje určité kontrolní kroky a přesně z tohoto důvodu to na ministerstvu zdravotnictví pověřený odborník prověřuje.

K tématu: Doplňky stravy léčí asi stejně jako poslech Eldoráda

Kolik kombinací už je sestaveno a kolik nových zasíláte na ministerstvo?

Každá kombinace je nová a každá se posílá. Asi se nestane případ, že by si dva lidé namíchali stejné složky a ve stejném množství. Dokument se složením posíláme hned po obdržení objednávky, aby tam byl prostor pro případnou zpětnou vazbu ze strany ministerstva. Každopádně s nimi máme dopředu nastavené podmínky, znají fungování algoritmu, takže se zatím nestalo, že by nám něco vraceli z důvodu špatné kombinace nebo nevhodně zvoleného množství daných látek.

V tiskových materiálech mluvíte výhradně o „typické uživatelce“. Proč ten ženský rod? Muži potravní doplňky nekupují?

Zatím si to muži objednávají hodně, ale spíš z toho důvodu, že je to novinka a muži jsou hračičky, kteří zkoušejí, když vidí něco nového. Co se týče nabízených látek, je to tak půl na půl, co se hodí ženám a mužům. Ale dlouhodobě a jak je ten projekt stavěný, tak většinový zákazník by měla být žena. Vidíme to tak v poměru 60:40. Tak jsme i vybírali jednotlivé látky a segmenty.

„Typická uživatelka si kupuje např. vitamíny na imunitu, jiný výrobek pro zachování zdravé pleti, vlasů a nehtů a ještě jiný pro optimální fungování paměti nebo detoxikaci a očistu organizmu,“ tvrdíte. Dokážete jí toto dát v jedné tobolce?

Pokud se to vejde do těch šesti složek, tak ano. Máme v nabídce vždy několik látek s podobným fyziologickým účinkem a člověk si vybere třeba podle toho, na co je a není alergický. To je jedna z našich konkurenčních výhod, protože umožňujeme přímou volbu. Když si představíte unifikovaný výrobek, který už je vyrobený předem, tak se stává, že člověk potřebuje některé látky více nebo je na některou ze složek alergický, a pak nemá jinou volbu, než si ho nekoupit a hledat jiný.

U nás lidé hodně používají interaktivního rádce, který jim poradí. Pomáhá bořit bariéru, kdy si zákazník neví vůbec rady. Ještě počítáme s tím, že uděláme předskupiny, např. sportovec, student, manažer, senior ap., což by mělo dále zjednodušit výběr.

Postačí k namíchání unikátní směsi zadání několika málo základních parametrů? Pohlaví, věk, výška, váha, alergie – a výběr ze 16 možností potíží? To o mně skutečně řekne vše potřebné?

Ano. Z pohledu funkce potravinového doplňku systém dostane všechny potřebné informace. Výhledově plánujeme ještě další pomůcku – lidé, kteří si nebudou jistí, třeba kvůli kombinaci s užívanými léky, budou moci konzultovat s odborníkem. Tuto potřebu už jsem zaslechl od více zákazníků. Ocenili by lékaře nebo výživového odborníka. Podle mě spíš toho doktora v případě, kdy berou více léků. Každopádně Mixturam je potravinový doplněk, tedy směs látek běžně se vyskytujících v potravě. Není to složitý a agresivní chemický lék. Tudíž riziko je tady opravdu minimální a je srovnatelné s tím, když si nějaký ten doplněk stravy sami koupíte v obchodě nebo lékárně. Taky byste se v tu chvíli měli zajímat, jestli je pro vás dané složení vhodné. Ten výrobce váš zdravotní stav nemůže znát.

Ale vy nezohledňujete, jak se člověk stravuje, jeho životní styl. Pokud se budu správně stravovat, proč bych měla jíst doplňky stravy?

Máte pravdu v tom, že kdyby člověk žil správně, staral o svůj jídelníček, hlídal si pestrou stravu a sportoval, tak by ani žádné potravinové doplňky nepotřeboval. Máme to ostatně napsáno i na našich webových stránkách. Bohužel, toto je asi nedosažitelný ideál a všichni lidé perfektní prostě nejsou a nebudou. Pro ně pak potravinový doplněk může být užitečný. Životní styl je dnes strašně uspěchaný, fungují fastfoody a všechno možné nezdravé a ideál správného stravování a žití šel stranou nebo je hodně minoritní. To souvisí i s obezitou a tloustnutím populace.

My proto nemíříme na úzce specializovanou skupinu (například sportovců), naopak, oslovujeme širokou populaci. U ní mají naše výrobky právě z důvodu toho, že lidé nemají pestrou stravu a vhodný životní styl, veliké uplatnění. Je to ale také o pohodlnosti, o čase a hodně o penězích. Kdyby totiž suroviny, které nabízíme, měl člověk dostávat do těla v dostatečném množství přirozenou cestou ve formě ovoce, zeleniny a dalších potravin, tak to bude hodně finančně a časově náročné. Neumím si představit, že by to takhle šlo dělat dlouhodobě. Kolikrát týdně si můžete dopřát například suši nebo jiné čerstvé ryby a řasy, které obsahují tolik potřebných látek a nenasycených mastných kyselin? A co teprve chuť? Mnoho lidí pach rybiny nesnáší. V podobě prášku uzavřeného v tobolce bez zápachu už se ty látky ale dají požít snáz.

Další věc je, že nabízíme i látky, které z přirozeného zdroje obtížně získáte nebo byste ho museli absorbovat hrozně moc, protože je v dané potravině ve velmi malém množství. To je příklad exotických plodin nebo třeba látek jako ženšen, kolagen, glukosamin.

Přečtěte si: Recepty z mořských řas: hodí se do polívky, ale i místo náplasti

Všechny kombinace mají jednotnou cenu?

Ano, 790 korun za 100 tobolek, na den je to 7,90. Může se to na první pohled zdát jako vysoká částka, ale je potřeba brát v úvahu, že je to na více než tři měsíce denního užívání. Když si člověk posčítá, že si kupuje tady krabičku na vlasy, támhle krabičku na pročištění organismu, další na zlepšování paměti, tak je to např. 500, 800, 300 korun. Pak ještě nějaké balení na klouby, to je zase minimálně 1000 korun, a už to v součtu dělá docela hodně vysokou částku. V některé krabičce je dvacet tobolek, v některé čtyřicet… My jich nabízíme rovnou sto. V tom máme obrovskou výhodu.

A za druhé – každá ta samostatná krabička je koupená někde jinde, člověk musí hledat, stojí ho to čas. Jedna mu dojde tenhle týden, druhá má o dvacet tobolek víc, takže o dva týdny později. A když vše užívá pravidelně, musí pořád běhat po lékárnách a doplňovat. Navíc každá ta samostatná krabička živí celý výrobní řetězec, od výrobce přes dovozce až po prodejce. Každý si k původním nákladům, které jsou na začátku třeba jen desetinové, přidá svoji marži. Klasicky obrázek – velká farmaceutická firma si potravinový doplněk nechá vyrobit třeba v Číně. Pak se přidá doprava. Velká část ceny jde na marketing, který produkt musí protlačit a udržet na trhu. Značnou část ceny (někdy až 30–40%) si taky přidává lékárna nebo jiný prodejní řetězec. Toho všeho my zákazníka ušetříme. Vyrábíme sami a prodáváme napřímo přes e-shop, nejsou tam žádné zbytečné mezičlánky. Cena tak může být zajímavější.

Zpochybňujete kvalitu některých doplňků stravy, kritizujete hotové produkty z Číny. Tvrdíte třeba, že se na rozdíl od jiných výrobků obejdete bez řady zahušťovadel, plnidel, pojidel a barviv…

Složení je jedna věc. Nemyslím si, že by ty ostatní výrobky byly nějak nebezpečné nebo nekvalitní, ale dělají se dost často masově v Číně, bez ohledu na unikátní preference jednotlivých lidí. Je to hodně o nákladech, musí se to prodávat po stovkách tisíc kusů, takže je výhodné nechat si to vyrobit někde s levnou pracovní silou. Problém je ale někdy v kontrole jakosti a kvality, když mluvíme o celkovém výrobku, pak taky v samotném složení produktu – většinou jsou to pevné tablety, do kterých jsou zalisované účinné látky, plus pojivo, které udělá pevný materiál. Musí tam být nějaký obal, leštidla, želírovací látky, barvivo, aby tabletka vypadala pěkně a aby držela pohromadě. Takové látky podle nás člověk do těla pravidelně dostávat nemusí.

Vy toto nemusíte používat, protože je to v kapslích?

Přesně tak. U nás máme jenom standardní želatinovou tobolku jako obal a zbytek tvoří jen prášek smíchaný z vybraných látek. Člověk si u nás nekupuje nic navíc. Jediná věc, která se do směsi musí přidávat z technologického důvodu (daného naším procesem výroby), je kousek neškodné mikrokrystalické celulózy. Tou potřebujeme vybranou směs látek doplnit do maximálního objemu tobolek, aby se směs dala dobře zamíchat a naplnit do jednotlivých tobolek. Danou směs navíc vždy mícháme čerstvě až po objednávce, nemusí se nikde trmácet lodí přes půl světa a ležet měsíce v regálu v lékárně.

Zdůrazňujete, že jste česká společnost. Odkud máte suroviny a kde je zpracováváte?

Většina surovin pochází od českých výrobců; menší část odebíráme od evropských výrobců a dovozců. Hlídáme si kvalitu látek, výrobce nebo dodavatel musí mít potřebné testy látek, které vyžaduje zákon. Na to hodně dbáme. Finální výroba a kompletace směsi se děje v naší výrobně na Moravě.

Spadáte pod kontrolu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Už u vás někdy byli?

Byli. Byla to docela důkladná kontrola. Absolvovali jsme ji asi před měsícem a obstáli jsme výborně. Kontrolovali nám suroviny, výrobní procesy, jak máme nastavený systém kontroly kritických bodů, jak probíhá kontrola látek a také webové stránky z pohledu zdravotních tvrzení.

Vyzkoušeno: Průměrný spotřebitel tvrzením na potravinách nerozumí 

To je teď celkem častý problém. Jak se vyrovnáváte se současnou legislativou, která zkomplikovala uvádění zdravotních tvrzení na potravinách a doplňcích stravy?

No, vyrovnáváme se s tím pracně, nic jiného nám ale nezbývá. EFSA vydává seznam zdravotních tvrzení, která jsou pro konkrétní látky schválená, podle toho uzpůsobujeme popisky na stránkách. Často se to mění, proto například na balení nemůžeme mít napsáno, na co látka přesně je. Na webu pak popisky aktualizujeme, hlídáme si to. Jsme malí, nejsme kolos, kde jakákoli změna, úprava trvá v řádu týdnů nebo měsíců. My to můžeme upravit na webu obratem.

Vy nemáte příbalový leták?

Nemáme, legislativa to u potravních doplňků nevyžaduje. A je to také jeden z prvků, které jsme úmyslně nechtěli zapracovat. Konceptem, na němž jsme postavili Mixturam, bojujeme proti zažitým praktikám, kdy si někteří výrobci potravinových doplňků v marketingu hrají na to, aby jejich výrobky získaly co nejpřesvědčivější auru „léku“. I ten příbalový leták tomu jde na ruku. Mate lidi tím, že si leták podvědomě spojí s lékem, protože u něj na tento lísteček člověk naráží nejčastěji. My říkáme otevřeně, že vyrábíme potravinové doplňky, bylinky, vitamíny, není to např. antibiotikum nebo lék na kašel. Nechtěli jsme být další v řadě, kdo bude lidi mystifikovat. Velká část běžných potravinových doplňků se také prodává v lékárnách. A zase, co je v lékárnách, to lidem velice často evokuje léky. To spojení máme prostě v hlavě. Pak je v reklamách dost často používaný lékař, nějaké speciální patentované složení, unikátní vzorec… Výrobci se všemožně snaží výrobku tu auru „léku“ dodat. My si na to hrát nechceme a v marketingu to nepoužíváme. Neděláme léky, od toho jsou tady jiné firmy.

K tématu: Doplňky stravy „oslepnou“. Na krabičce nenajdete, čemu prospívají

Zákazník si může „svoji recepturu“ ladit, přidat nebo ubrat látku či její množství. Za jak dlouho by se měl projevit efekt?

Tady se opět nabízí ta paralela s chemickým lékem, u kterého člověk očekává, že zabere během pár dnů, protože ho používá na nějaký akutní problém. Potravinový doplněk není lék, který má rychle zabrat. Je to přípravek určený pro dlouhodobé používání, protože tělu pravidelně dodává látky, které potřebuje, aby mohlo normálně fungovat. Tyto látky jsou v těle zapojené do dlouhodobě fungujících procesů. Za týden, za dva se žádná změna neprojeví. Proto u nás dostane zákazník balení minimálně o 100 pilulkách. V řádu měsíců by už ale člověk změny k lepšímu pozorovat měl. Pochopitelně ale za předpokladu, že se o sebe zároveň začne více starat a bude žít zdravěji.

To je totiž náš veliký cíl – probouzet v lidech snahu měnit svoje nezdravé životní návyky. Chceme tohle téma hodně otevírat, protože se tady nežije úplně zdravě, lidi v tomhle hrozně moc „hřeší“. Chceme zákazníky přimět přemýšlet o tom, co jí, zjistit si, na co je která látka dobrá, kdy a jak ji mohu dostat přirozeně do těla.

ROZHOVOR: Buď se chcete léčit, anebo uzdravit. Je to vaše volba, říká JAN HNÍZDIL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).