Hlavní navigace

Co můžete udělat proti nadýmání

31. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
„Nezadržujte větry,“ radí lékaři. Vždy to bohužel nejde. Proto je lepší nadýmání předcházet. Co můžete udělat sami a kdy je potřeba vyhledat lékaře?

Nadýmaní nebo plynatost je zvýšené množství plynu ve střevech a ten chce ven. Potíže často bývají doprovázené bolestmi, napětím nebo tlaky v břiše.

Režimová opatření

  • Jezte menší sousta.
  • Potravu pořádně rozkousejte.
  • S jídlem nespěchejte.
  • Soustřeďte se na jídlo: nečtěte si, nedívejte se na televizi ani do mobilů, zkuste příliš nemluvit.
  • Rozpohybujte střeva. Stačí rychlá chůze. Případně vyzkoušejte dřepy nebo poskoky.
  • Omezte kouření.
  • Pomoci může i teplá koupel a krouživá masáž břicha k podpoření střevní peristaltiky.

Omezte nadýmavé potraviny a nápoje:

Luštěniny (fazole, hrách, čočka…), zelí, kapusta, cibule, květák a brokolice, hrušky, švestky, mléčné výrobky, kynuté pečivo, cukrovinky, med, sycené nebo slazené nápoje, alkohol a další.

TIP: Při vaření přidejte do luštěnin ½ lžičky jedlé sody.

Léky a doplňky stravy

Proti mnoha příčinám žaludečních a střevních potíží působí cíleně např. Iberogast (cena od 170 korun). Espumisan jsou měkké tobolky nebo kapky určené vyloženě na obtíže spojené s nadměrným hromaděním plynů v zažívacím traktu (cena do sta korun).

K rychlému obnovení narušené mikrobiální rovnováhy ve střevě, což může zapříčinit nadýmání, pomůže roztok Hylak forte.

Degasin jsou tobolky, které se užívají po každém větším jídle (oběd, večeře) a je třeba je zapít velkou sklenicí vody.

Super Bromelain plus papain – kombinace dvou enzymů z ananasu (bromelain) a papáji (papain) – přispívá k normální činnosti trávicího ústrojí a úpravě trávení.

Přírodní léčba

Od nadýmání může pomoci popíjení vlažného heřmánkového, fenyklového nebo anýzového čaje.

Ke zklidnění neurovegetativního systému z přírodních přípravků může pomoci výtažek z kozlíku lékařského nebo z třezalky.

Z alkoholických nápojů lze vypít sklenici hořkého ležáku, který působí dieteticky na zažívací trakt (obsahuje hojně minerálů, vitaminů skupiny B, stopových prvků, uhlohydrátů a aminokyselin). V pivu obsažený zinek má význam při tvorbě inzulinu v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní. Tím také dochází ke zlepšení látkové výměny a omezení nadýmání.

minerálních vod je vhodná Magnesia, Mlýnský pramen nebo Vincentka. Působí na žaludeční a střevní sliznici. Minerály v nich obsažené ovlivňují motoriku zažívacího traktu. Denně vypijte nejméně dva litry tekutin.

Vyzkoušet můžete čerstvou mrkvovou šťávu či nápoj z mladého ječmene.

Jedna polévková lžíce extra panenského olivového oleje, kterou zapijete sklenicí teplé vody se šťávou z jednoho citronu.

Homeopatika proti nadýmání

Homeopatické léky můžete užívat současně s bylinkami, vždy ale v jiný čas.

  • Lycopodium clavatum 9CH je homeopatický lék na špatné trávení s pocitem plnosti. Lék zmírňuje nadýmání, které je lokalizováno především do oblasti kolem pasu (obtížně se snáší pevné utažení v pase).
  • China 9CH – je vhodný, když je nadýmáním nejvíce postižena oblast nad pupkem (epigastrium), toto nadýmání se velmi zlepší pohybem.
  • Chelidonium majus 5CH je velký jaterní lék, užijte jej, když je nadýmání bolestivé a s křečemi.

Léky užívejte 2 až 3× denně 5 granulí, vhodná doba je půl hodiny před větším jídlem. Granulky léků se rozpouštějí v ústech.

Kdy je potřeba vyhledat lékaře?

Lékaře vyhledejte v případě, pokud jsou potíže dlouhodobé nebo se dokonce zhoršují a nezabírá na ně běžně dostupná léčba.

Nadýmání byste neměli podcenit ani v případě, kdy je bolest opruzena ztíženým dýcháním nebo vystřeluje do zad.   

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).