Hlavní navigace

Co dovede divizna? Rozpouští hleny

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / melanieuebelhart, podle licence: Public domain
Divizna velkokvětá je nejen nádherná bylina, ale také méně známá léčivka. Právě teď si ji můžete natrhat, poradíme vám, jak ji připravit. Máme pro vás i tipy „bez práce“. Květy divizny totiž můžete koupit již nasušené v lékárně nebo rovnou v bylinných směsích.

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) je dvouletá a až dvoumetrová rostlina s bohatým hroznem žlutých květů. Daří se jí na kamenitých stráních, skalách, ale i zahradách.

Kvete od konce června do konce srpna, kdy je také příležitost diviznu natrhat a využít pro domácí léčivé receptury. Další možností je zvolit některý z přípravků z lékárny, který květ divizny obsahuje.

Natrhejte si diviznu

  • Co z divizny používáme? Předmětem sběru je výhradně květ.
  • Květy se dají sušit, zamrazit, naložit do alkoholu, vína či oleje.
  • Jsou zdrojem slizů, saponinů, tříslovin, flavonoidů, silicí, karbohydrátů a mastných substancí.

Léčivé účinky diviznových květů

Květy divizny rozpouštějí hleny, pomáhají při zánětech dutiny ústní, krku či průdušek, tlumí křeče průdušek a průdušinek. Můžeme je tedy s úspěchem používat i při bronchiálním astmatu.

Dále posilují činnost brzlíku a sleziny, zesilují menstruační krvácení a působí močopudně.

Zevně se dají používat k obkladům na zanícenou pokožku.

Pozor! Diviznový čaj se musí velmi dobře cedit, protože jemné chloupky z květů projdou i hustým sítkem a mohou dráždit sliznice úst a hrtanu.

Diviznové receptury

Diviznový čaj

  • Potřebujeme: 1 lžičku květů divizny, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Kvítky zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak řádně přecedíme a můžeme popíjet. Čaj pijeme 3× denně po dobu 14 dnů.

Diviznové kapičky

  • Potřebujeme: 1 lžíci květů divizny, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Květy zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme při kašli a zánětech 3× denně 30 kapek po dobu 14 dnů.

Květové víno (prospívá celému organismu)

  • Potřebujeme: 1 litr kvalitního bílého vína, 1 lžičku květů divizny, 1 lžičku květů jetele, 1 lžičku květů slunečnice, 1 lžičku květů slézu, 1 lžičku květů heřmánku
  • Postup: Květy smícháme a zalijeme vínem, vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, uschováme v chladu a užíváme 1–2× denně štamprli.

Diviznový obklad (na akné a zanícenou pokožku)

  • Potřebujeme: 6 lžic květů (můžeme použít i listy nebo dohromady), plátýnko
  • Postup: Bylinku nasekáme paličkou, vzniklou směs přiložíme na postižené místo, zabalíme plátýnkem a vše necháme 30 minut působit. Tuto proceduru provádíme denně po dobu týdne.

Regenerační pleťové tonikum z divizny

  • Potřebujeme: 4 lžíce květů divizny, 3 dl 60% lihu
  • Postup: Květy zalijeme alkoholem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat, denně důkladně protřepáváme. Potom scedíme a nalijeme do skleněné nádoby, dobře uzavřeme a skladujeme nejlépe v ledničce. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl převařené vody dáváme 1 polévkovou lžící základní tinktury.

Diviznový regenerační olej (kožní neduhy)

  • Potřebujeme: 4 lžíce diviznových květů, 0,5 litru panenského olivového oleje, 1 lžičku lihu
  • Postup: Květy zalijeme olejem (musí být úplně ponořené), přidáme líh, zamícháme a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, hotový olej nalijeme do lahve a uschováme v lednici.

Pro diviznu do lékárny

Květ divizny lze také koupit v lékárně či bylinkářství. Například padesátigramový sáček sušených květů od společnosti Herbata přijde zhruba na šedesát korun. Užívá se vnitřně v nálevu např. při kašli, černém kašli, zánětu průdušek, zahlenění, chrapotu a astmatu.

Kromě jednodruhového sáčku diviznu najdete také v bylinných směsích. Je součástí průduškových čajů, obsahuje je ji například směs Devatero bylin na průdušky od firmy Grešík. Padesát gramů stojí kolem čtyřiceti korun. Diviznu obsahují i další speciální léčivé čaje, můžete si vybrat podle konkrétního problému.

Diviznové květy ale najdeme také v masti proti hemoroidům. Bylinná Žindavová mast značky Dr. Popov je vhodná při nekrvácejících hemoroidech a při ošetřování některých atopických ekzémů, zvláště dětských.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).