Hlavní navigace

Čím mýt vlasy bez šamponu

5. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Skupina lidí, kteří se označují jako „no poo“, tedy nemyjí si vlasy šamponem, se neustále rozrůstá. Nečekejte však mastné hlavy. Na ulici nebo třeba v tramvaji by vás nenapadlo, že si slečna naproti už víc jak rok nemyje vlasy běžnou kosmetikou. Jak docílit, aby byly vlasy krásné i bez šamponu?

Šampony obsahují sulfáty, které se pak dostávají pokožkou hlavy do těla. Navíc vysušují, což může vést buď k suchým vlasům, nebo naopak spustí proces maštění a nutí vás tak umývat si vlasy častěji. Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Čím si mýt vlasy, když člověk nechce používat šampon, ale touží zůstat upravený? Přečtěte si k tématu také na Vitalia.cz Nemyjí si vlasy. Prý je to zdravější.

Mastné vlasy

Pokud patříte k těm, kteří si musejí mýt vlasy velmi často, jinak je mají mastné, vyzkoušejte několikrát týdně jílovou masku a jednou za měsíc si dopřejte olejovou kůru třeba z olivového a ricinového oleje. Vlasy je potřeba nepřesušovat, ale vyživovat.

  • Glauberova hořká sůl: vyživuje a ničí toxiny
  • Mastné vlasy zkrotí například i žitná mouka. Vhodné zejména pro ty, kteří se snaží přejít na „no poo“ metodu.
  • Jíl bílý (ceny okolo 250 korun za 1 kg), případně marocký jíl (cena od 450 korun za 1 kg) nebo zelený (např. Dr. Popov; cena okolo 200 korun za 280 g).
  • K oplachům můžete využít výluhy z bylinek.
  • Kompromisem je DUCRAY šampon s obsahem jemného jílu. Cena od 290 korun.

Maska na vlasy z marockého jílu

  • 1 lžíce marockého jílu (ghassoul)
  • 2 lžíce vody
  • pár kapek kvalitního oleje nebo lžička medu

Smíchejte všechny suroviny na kaši, nechte ji pět minut odstát a potom naneste kaši na mokré vlasy. Nechte chvilku působit a opláchněte.

Suché vlasy

Na suché vlasy, zejména ke konečkům, nanášejte kvalitní oleje. Ideální je například jojobový (např. TOPVET), konopný nebo arganový olej.

Suchým vlasům také prospěje olejový zábal. Ideálně alespoň jednou týdně dopřejte vlasům minimálně dvacetiminutovou (lépe několikahodinovou) kúru. Do oleje nezapomeňte přidejte tekutý panthenol, který napomůže udržení hydratace vlasů.  

Suché vlasy podpoříte dodržováním pitného režimu.

Zničené vlasy

  • Lněné semínko: Zalijte lněné semínko teplou vodou a počkejte, až zgelovatí. Pak jej sceďte a naneste na vlasy. Množství semínka záleží na délce vašich vlasů.  
  • Máta nebo šalvěj: Přelijte mátu nebo šalvěj vodou a nechte minimálně šest hodin odstát. Sceďte a výluhem si opláchněte vlasy. Můžete přidat i několik kapek esenciálního oleje a nechat působit déle, třeba celou noc.

Proti svědění

  • Tea tree: Zábal z tea tree oleje (např. Dr. Popov) s přidáním rozmarýnové esence. Nechte působit minimálně 20 minut, ideálně i několik hodin. Občas vlasy pročesejte. Na závěr je třeba opláchnout.
  • Bazalka: Čerstvou bazalku nasekejte a smíchejte s olivovým olejem. Naneste na vlasy a nechte působit klidně celou noc. Navíc stimuluje růst vlasů.

Pro snadné česání

Výbornou náhradou za kondicionér je jablečný ocet. Nejenže vyrovnává pH vlasové pokožky, ale usnadňuje i rozčesávání. 

  • Lžíci jablečného octa smíchejte v šálku s vodou. Můžete přidat několik kapek oleje, který vlasy uzavírá. Předejdete tím třepení lámání vlasů. Směs následně aplikujte ke kořínkům vlasů a jemně rozetřete i do délek.

Proti zápachu

  • Opláchntěte si vlasy vodou s několika kapkami éterického oleje a kapkou glycerinu, nebo panthenolu.

Cesta k úplné „no poo“ je dlouhá a poměrně trnitá. Kritický je první měsíc a půl. Ovšem záleží na typu vlasů a také na tom, jak dlouho a jak často jste je vystavovali nešetrné kosmetice.

Samozřejmě se nemusíte se šampony trvale rozloučit, pouze je můžete občas nahradit za některou z uvedených možností. 

Odborná spolupráce:

Judita Klimentová

Provozuje portál Kosmetika hrou, kde najdete recepty a tipy pro domácí kosmetiku včetně e-shopu, ve kterém si můžete zakoupit veškeré potřebné suroviny.

Od roku 2014 pořádá workshopy výroby přírodní kosmetiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).