Hlavní navigace

Brýle pro děti: nechte je vybírat

15. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Mohou je stejně milovat jako nenávidět a nenosit. Dětem do určitého věku těžko vysvětlíte, že musí nosit brýle. O to pečlivěji je společně vybírejte a vyzdvihujte jako zajímavý doplněk.

„Čím dříve, tím lépe“ je heslo vystihující plně spojení dětí a dioptrických brýlí. I díky nezávislým screeningům ve školkách, které pomocí jednoduchých optometrických přístrojů poukážou na nutnost navštívit očního lékaře třeba už ve třech letech. Včas odhalená vada znamená mnohdy jednodušší a efektivnější řešení problémů. Především v rodinách, kde se oční vady vyskytují, dbejte na prevenci u dětí.

Zdravotní pojišťovny

  • do 6 let věku přispívají ZP 300 Kč na brýlové obruby 3× za rok
  • od 6 do 15 let je to 300 Kč jednou ročně
  • pokud má dítě 3 a více dioptrií, má nárok na dva předpisy během daného období
  • od 3 dioptrií hradí ZP plasty v základním provedení bez jakýchkoli úprav – odborníci vždy doporučují doplatit si minimálně na tvrzení, které zvýší odolnost proti poškrábání a tím i prodlouží životnost

Výběr oční optiky

Pokud potřebujete brýle pro děti, dejte při výběru obchodu na doporučení, ne každý umí s dětmi pracovat a najít vhodné řešení. V některých očních optikách využívají i hračky nebo hrací koutky pro dobrou atmosféru a spolupráci dítěte. Profesionální personál potřebuje pro zhodnocení jen pár vteřin, s dětskou netrpělivostí si tak rychle poradí.

Co je hlavní u brýlí pro děti?

Obroučky se musí líbit dětem – ne jen rodičům; řiďte se názorem dítěte, i když máte jiný, jinak riskujete, že dá dítě brýle do tašky hned po odchodu do školy.

Děti vybírají převážně podle barev obrouček, k dostání jsou i různé oblíbené pohádkové motivy pro kluky a holčičky – motivované děti své brýle nosí hrdě.

Pro každého se dá najít vyhovující obroučka jak vzhledově, tak i funkčně. Výběr a možnosti se oproti dřívějším dobám radikálně rozšířily.

Funkčnost dětských brýlí

  • nechte si poradit odborníkem, zhodnotí především velikost – zda nejsou obroučky příliš široké nebo naopak úzké
  • nejčastějším důsledkem špatného výběru nebo upravení je, že brýle padají z nosu a děti se dívají vrchem přes brýle, to vše ale zhodnotí optik jedním pohledem
  • na místě se dají brýle okamžitě upravit – na nose a za ušima – tak, aby správně seděly

Brýlové čočky a obroučky

  • pro děti volte jednoznačně bezpečné plastové čočky
  • obroučky jsou ideální z plastu, dobře a pohodlně sedí na nose. Využijte faktu, že v současnosti je trend větších brýlí, kdy zakrývají celou plochu oka a nehrozí „pohled přes vrch brýlí“
  • plastové obroučky by měly správně „sedět na nose“, za ušima se dají přitáhnout
  • pro nejmenší děti nejsou příliš vhodné kovové obroučky se sedýlky na nose – mohou se o ně zranit při hře nebo sportu

Dětské brýlové speciality

  • odolný plast – pro dětské obroučky se využívají odolnější varianty plastů – jsou pružnější, bezpečnější a víc vydrží, což využijete při dětské neopatrnosti.
  • antireflexní vrstvy – i pro děti se využívá možnosti antireflexní vrstvy – pomáhá zmírňovat odlesky ve „sklech“ a přináší pohodlnější vidění.
  • silikonové zarážky za uši – častým a užitečným doplňkem jsou silikonové zarážky za uši – netlačí, ale pevně drží brýle, aby nepadaly, bývají jejich součástí nebo se dají dokoupit.
  • sportovní brýle – pro děti se vyrábějí například i sportovní brýle na zimní sporty, kolo, míčové hry nebo dioptrické plavecké brýle atd. Mají ve své konstrukci zabudovaný speciální odvětrávací systém, který zabraňuje jejich zamlžení během používání. Běžně je možné zhotovit i sluneční dioptrické brýle.

Preventivní oční vyšetření

I když vaše dítě se zrakem nemá zjevné problémy, odborníci radí, aby děti své první důkladné vyšetření očí absolvovaly nejpozději ve věku do tří let. Orientační vyšetření provádí pediatr v rámci preventivních prohlídek. Plošné screeningy můžete využít i ve školkách. Druhé vyšetření by mělo proběhnout před nástupem do školy, dále pak každé dva roky. Umožní to včas odhalit jakýkoli prvotní varovný signál v případě zhoršeného zraku.

Odborná spolupráce

Vladimíra Vlková

diplomovaný oční technik a absolvent oboru Optometrie na VŠ v Olomouci, majitelka oční optiky od roku 2007, www.opticstudio.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).