Hlavní navigace

Běžecká lékárnička: co mít s sebou při běhu?

23. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zejména při delších bězích hrozí zranění. Může jít o méně vážné puchýře, křeče a podvrtnutí, nebo o vážnější pády, dehydrataci až hypoglykemii. Britský Červený kříž radí, jak si v těchto situacích poradit a co mít s sebou na trati, abyste to unesli.

Běžec s sebou pochopitelně nemůže nosit léky, přesto přinášíme rady, co mít s sebou třeba v zadní kapse kalhot nebo v malé sportovní ledvince. Případně jak si poradit se základním běžeckým vybavením.

Do kapsičky, běžeckého opasku nebo batůžku by se vám při delším běhu mělo vejít:

  • Pití: voda, nebo ideálně iontový nápoj.
  • Cukr: např. hroznový cukr, porcovaný cukr v sáčku, energetické gely apod.
  • Porcované náplasti na případné puchýře.
  • Menší obnos peněz.

Podvrtnutí

Běh na nerovném terénu, zvláště pokud již máte v nohách více kilometrů, zvyšuje pravděpodobnost podvrtnutí. Kromě bolestí může dojít k otokům a modřinám.

Co pomůže: Ledování postižené oblasti. Pokud je v blízkosti potok, zchlaďte si nohu ve vodě. Běžíte-li městem, kupte si v nejbližším obchodě např. mražený hrášek.

Proč to funguje: Led snižuje průtok krve do postižené oblasti a tím prokazatelně snižuje otoky, krvácení a nahromadění tekutiny v poraněných měkkých tkáních.

Co mít s sebou: Nedílnou součástí běžecké lékárničky by měl být menší obnos peněz.

Dehydratace

Běžci se může stát, že ztratí pojem o čase a běží a běží… Při tom zapomene na doplňování tekutin. Nebo podcení teplo v letních měsících.

Bolesti hlavy, závratě nebo i křeče – to všechno jsou příznaky dehydratace, tedy ztráty tekutin a minerálů. Vzniká ve chvíli, kdy ztratíte pouhé procento tělesné hmotnosti.   

Co pomůže: Pravidelně doplňovat tekutiny. Ztracené soli můžete nahradit pitím iontových nápojů. Základem je dobrá hydratace před během.

Co mít s sebou: Na delší trati, případně při běhu v teplých měsících, je potřeba doplnit tekutiny. Můžete si je nést s sebou. Lahev v ruce může narušit techniku běhu a dlouhodobě způsobit i dysbalanci. Lepší je zvolit běžecký batůžek nebo opasek s lahví (ceny od 150 korun).

  • Iontové tablety: snadno rozpustné ve vodě. Např. ISOSTAR Power Tabs (ceny okolo 100 korun).

Křeč

Většina běžců někdy poznala bolestivou křeč. Nejčastěji dochází k náhlému svalovému stahu v lýtkách. Ne tak obvyklé, zato nepříjemnější jsou křeče do stehen.

Co pomůže: Protáhnout svaly.

Proč to funguje: Strečink pomůže uvolnit svaly a podpoří odstranění odpadních látek.

Jak na to: Postižený sval nedokážeme natáhnout vlastní vůlí. Pomůže nám třeba zapřít špičku nohy o zem a mechanicky protáhneme. Pokud neběháte sami, využijte svého běžeckého partnera, který vám pomůže přitáhnout prsty k holeni (tedy dát nohu do flexe).

Po protažení pomůže i lehká masáž postiženého místa.  

Mírná hypoglykemie

Nízká hladinu cukru v krvi potkává častěji diabetiky. Může se týkat i zdravých lidí, pokud přijímají málo potravy nebo se vystavují vysoké fyzické námaze.

Příznaky hypoglykemie jsou nadměrné pocení, slabost, zmatenost nebo ospalost.

Co pomůže: Doplňte cukry a napijte se.

Proč to funguje: Sladké potraviny, nebo cukr samotný, dokážou zvýšit obsah cukru v krvi tak rychle, jak je to možné.

Co mít s sebou: Ideální pro stabilizaci hladiny cukru v krvi může být jak kostka cukru, případně hroznový cukr, tak třeba bonbony (například želé). Hitem delších běhů je sušené ovoce. Ideální jsou banány, které by vás měly čekat po běhu doma. 

Puchýře

Puchýře způsobuje opakované tření kůže proti jinému povrchu. V případě běhu se tak děje na chodidlech. Někdy jsou puchýře skutečně velké.

Přestože se jedná o častý problém, dá se mu snadno předcházet a je dobře léčitelný. 

Co pomůže: Nikdy puchýře nepropichujte, raději je zalepte.

Proč to funguje: Kůže je vynikající bariéra proti infekci. Pokud puchýř propíchnete, barieru zničíte a může tak dojít ke komplikaci nebo se proces hojení zpomalí.

Co mít s sebou: Náplasti převezmou ochrannou funkci poškozené kůže. Navíc jsou lehké a skladné, takže je běžec může mít vždy po ruce. Vybírejte takové, o kterých víte, že dobře drží. Nezapomeňte nejprve počkat, až zpocená noha oschne.

Krvácení

Zvláště na dlouhých tratích, třeba na třicátém kilometru, necítíte nohy a hrozí pád. Může dojít také k vážnému krvácení.

Co pomůže: Tlak na krvácení.

Proč to funguje: Tlak na cévy zastaví jakýkoli průtok krve.

Co mít s sebou: V tuto chvíli přijdou vhod například potítka nebo další základní vrstvy oblečení. Přitiskněte je pevně na ránu a vydržte, dokud nedojde k zastavení krvácení.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).