Hlavní navigace

Akupunktura vychází z čínské medicíny. Proto jehly nejčastěji míří do ucha

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Pochází z Číny a je stará tisíce let. V poslední době se akupunktura zabydluje i u nás, stává se doplňkem klasické i nedílnou součástí tradiční čínské medicíny a její obliba roste. Na co akupunkturu použít, kterou si vybrat a kolik to stojí?

Jak funguje akupunktura

Akupunktura pracuje s energií, která proudí v těle. Její nerovnováha se projevuje zdravotními potížemi. Akupunkturista vyhledá bod, který odpovídá konkrétnímu problému, a stimuluje jej – nejčastěji napíchnutím speciální sterilní jehlou. Tím se proudění energie přirozeně obnovuje.

Častý dotaz u akupunktury zní: jak hluboko, jak často, jak dlouho? Univerzální odpověď není možná, hloubka vpichu i délka působení je pro každého klienta individuální. To, zda akupunktura zabírá, můžete někdy poznat hned po prvním sezení, jindy je potřeba přijít čtyřikrát nebo pětkrát. Protože ale pracuje s lidským tělem jako celkem, často se jako „vedlejší účinek“ léčí i problém, o kterém jste nevěděli.

S jehlami i bez jehel

Jednou z nejčastějších metod je aurikuloterapie, tedy používání akupunkturních jehel na ušních boltcích. Uši jsou podle čínské medicíny místem, do kterého se promítá celé tělo, najdeme na něm stovku specifických bodů, které odrážejí všechny vnitřní orgány. Stimulovat tyto body je ale možné i na energetických drahách (tzv. meridiánech), které procházejí celým tělem.

Kromě dočasných akupunkturních jehel, které má klient napíchnuté v kůži jen po dobu jednoho sezení, lze akupunkturu provádět i pomocí jehel trvalých.

Vedle jehel lze využít i neinvazivní metody, které nabízejí některé moderní kliniky – například akupunkturu laserem nebo elektrostimulací.

Na co akupunkturu použít

  • Při chronické i akutní bolesti. Zmírňuje bolesti páteře a kloubů, revmatologická onemocnění či bolesti pohybového aparátu. Je možné ji využít i na urychlení regenerace při nadměrné zátěži, například po sportu. Tlumí bolest po úrazech, menstruační bolesti nebo migrénu.
  • Při dýchacích onemocněních – astmatu, senné rýmě, bronchitidě nebo problémech s dutinami.
  • Při onemocněních duše – poruchách spánku, úzkostech, únavovém syndromu, onemocněních z přepracování a depresivních stavech.
  • Při odvykání kouření
  • Při poruchách zažívání a metabolismu

Jak vybrat terapeuta

Akupunkturu může provádět lékař i člověk bez medicínského vzdělání. Názory na to, co je „lepší“, se velmi liší.

Ujasněte si, co chcete. Pokud berete akupunkturu jako doplněk ke klasické medicíně, může vám být bližší akupunkturista – lékař. Pokud se zajímáte o orientální medicínu jako celek, oceníte přístup terapeuta, který se více věnuje tradiční čínské medicíně.

Prověřte odbornost. Udělení licence na provádění akupunktury předchází nejméně čtyř až pětileté studium. Ujistěte se, že má váš zvolený terapeut dostatečně dlouhou praxi. Informace o terapeutech jsou například na webu České lékařské akupunkturistické společnosti.

Důstojné prostředí. Terapie by měla probíhat v příjemné a především čisté místnosti. Nebojte se zeptat na to, zda akupunkturista používá sterilní jehly. Pokud vám prostředí nebo terapeut „nesedí“, raději běžte jinam.

Tipy a rady

  • Před ošetřením je dobré se velmi zlehka najíst a napít. Vyhněte se těžkým jídlům, alkoholu a kofeinu.
  • Oblečte si volný, pohodlný oděv, který vás nikde neškrtí. U terapie většinou není potřeba kompletní odkládání oděvu jako například při masáži.
  • Akupunktura je bezbolestná, ale můžete cítit tlak, teplo nebo brnění. Pokud je vám vpich velmi nepříjemný nebo cítíte bolest, akupunkturista jej upraví.
  • Několik hodin po prvním ošetření můžete být výrazně unavení. Neplánujte si proto činnosti, které vyžadují zvýšené soustředění. Raději odpočívejte.
  • Někdy dochází i ke zhoršení prvotních obtíží. Tento stav ale brzy přejde.

Cena za akupunkturu

Cena za jedno sezení se pohybuje od pěti set do dvou tisíc, záleží na konkrétním akupunkturistovi, délce sezení i metodách, se kterými pracuje.

Na akupunkturu neexistuje přesný návod. Délka i frekvence jednotlivých ošetření se odvíjí od konkrétního pacienta. Počítejte raději se čtyřmi až pěti návštěvami.

Pro koho se akupunktura nehodí

Přestože akupunktura je léčebný systém, který je využíván stovky let, nefunguje na každého. „Literatura uvádí, že zhruba deset procent lidí je vůči ní rezistentní. Ze své praxe vidím, že je to číslo možná menší, ale každopádně jsou lidé, na které akupunktura vůbec nezabírá,“ říká terapeutka Eva Hájská z Brna.

A kdy akupunkturu vynechat? Třebaže je podle Evy Hájské vhodná téměř pro každého, nehodí se ale pro osoby, které jsou dlouhodobě chronicky vyčerpané. „Dobrý terapeut ale pozná, co konkrétní klient potřebuje. Někdy stačí místo akupunktury vhodná směs bylin nebo jiná alternativa,“ vysvětluje terapeutka.

Výhody akupunktury:

  • Nemá vedlejší účinky a není omezená věkem ani zdravotním stavem.
  • Dokáže nastartovat i léčení dalších potíží.

Nevýhody akupunktury:

  • Jako většina východních léčebných systémů očekává spolupráci ze strany pacienta. Možná budete měnit jídelníček nebo životní styl.
  • Na deset procent pacientů prý akupunktura vůbec nezabírá, její (ne)účinnost se ale projeví až po několika návštěvách.

Odborná spolupráce:

Eva Hájská

Terapeutka přírodní medicíny. V roce 2013 absolvovala na pražské Škole přírodní medicíny, věnuje se akupunktuře, tradiční čínské medicíně, reflexní terapii, fytoterapii a masážím, www.celostni-medicina.com. Žije v Brně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).