Hlavní navigace

8 netradičních receptů na léčbu kašle

4. 10. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/Couleur
Většinou je považujeme za plevel a přitom jsou léčivé a dokonce vás zbaví kašle. Přinášíme vám osm jednoduchých receptů na léčbu kašle. Připravte si čaj z lékořice nebo diviznové kapičky.

Recepty proti kašli

S kašlem si dokáže poradit mnoho bylin, které bývají součástí sypaných nebo porcovaných čajů. Přinášíme vám osm jednoduchých receptů z rostlin, které rostou možná kousek od vašeho obydlí.

1. Diviznový čaj

Potřebujeme: 1 lžičku květů divizny, 2 dl vroucí vody

Postup: Kvítky zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak řádně přecedíme a můžeme popíjet. Čaj pijeme 3× denně po dobu 14 dnů.

„Květy divizny rozpouštějí hleny, pomáhají při zánětech dutiny ústní, krku či průdušek, tlumí křeče průdušek a průdušinek. Můžeme je tedy s úspěchem používat i při bronchiálním astmatu,“ říká bylinkářka Simona Procházková.

Co člověk, to jiný kašel


Autor: Shutterstock.com

.

2. Diviznové kapičky

Potřebujeme: 1 lžíci květů divizny, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky

Postup: Květy zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme při kašli a zánětech 3× denně 30 kapek po dobu 14 dnů. Podívejte se na další recepty z divizny.

3. Čaj ze světlíku lékařského

Potřebujeme: 1 lžíci světlíku, 3 dl vroucí vody

Postup: Léčivku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme a můžeme popíjet. Tento čaj popíjíme po 3× denně po dobu 6 týdnů.

Užívá se při kašli a chrapotu.

4. Světlíkové kapičky

Potřebujeme: 1 lžíci světlíku, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky

Postup: Bylinku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek.

Sušený světlík se užívá při kašli a chrapotu. Především však jde o oční léčivku. Rovněž posiluje trávení, zmírňuje bolesti břicha, snižuje krevní tlak. Podívejte se na další recepty ze světlíku lékařského.

5. Ostružiníkový čaj

Potřebujeme: 2 lžičky listů, 2 dl vroucí vody

Postup: Listy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme po douškách.

Ostružinové listí, samotné nebo ve směsích, slouží i jako denní čaj. Kromě léčby kašle, má i detoxikační účinky, dále působí močopudně, dezinfikuje močové i trávicí ústrojí, zastavuje průjmy, krvácení a léčí kašel. Při zevním použití hojí kožní ekzémy a záněty. Podívejte se na další recepty z ostružiníku.

6. Čaj z lékořice

Potřebujeme: půl lžičky drceného kořene lékořice, 1 lžíci jitrocele, 1 lžíci šalvěje, 3 dl vroucí vody

Postup: Léčivky smícháme dohromady a pak je přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak můžeme popíjet. Tento čaj pijeme 3× denně po dobu týdne.

Lékořice podporuje ředění a vykašlávání hlenů, bývá proto součástí pastilek k dezinfekci dutiny ústní, při chrapotu a na pomoc s odkašláváním.

Rovněž prospívá kloubům, ženským pohlavním orgánům a nadledvinkám. Lékořice má také výrazné antialergické působení. Podívejte se na další recepty z lékořice.

7. Čaj proti chrapotu

Potřebujeme: 1 lžičku slézu, 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku bezového květu, 3 dl vroucí vody

Postup: Bylinky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme po douškách 3× denně po dobu 14 dní.

Květy slézu výrazně rozpouštějí hleny a napomáhají tak jejich vykašlávání. Dále zmírňují záněty v dutině ústní a hrdle. Zevně je můžeme používat při léčbě ekzémů, lupénky, ošetřování ran.

8. Dětský čaj

Je vhodný pro děti od šesti měsíců.

Potřebujeme: půl lžičky listů ostružiníku, půl lžičky listů maliníku, půl lžičky květů lípy, 2 dl vroucí vody

Postup: Bylinky smícháme, zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a můžeme podávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).