aktualita arrow bulb calendar comment comment_forum dummy facebook galerie hamburger lock more plus pricetag rss search sidebartoggle time gplus rozhovor test twitter linkedin video warning

5 tipů pro nákup zubního kartáčku

Zubní kartáček je základním a zároveň nejdůležitějším nástrojem v péči o chrup.

Chemické prostředky (zubní pasty, gely, ústní vody) slouží pouze jako protiplakové doplňky ústní hygieny. Aby ale mohl kartáček dobře plnit svou funkci, musí splňovat jistá kritéria a jeho majitel jej také musí správným způsobem používat. Podle čeho vybírat kartáček?

1. Cena vs. kvalita

U zubních kartáčků neplatí, že čím dražší kartáček, tím vyšší je jeho kvalita.

2. Tvrdost kartáčku

Na trhu jsou k dostání kartáčky různé tvrdosti – tvrdé, středně tvrdé, měkké, extra měkké. Stomatologové doporučují vybírat kartáčky měkké, protože zubní plak je měkký a k jeho odstranění není zapotřebí používat tvrdá vlákna. Používáním tvrdých zubních kartáčků si ztenčujeme nejen zubní sklovinu, ale obnažujeme i zubní krčky vlivem špatné techniky čištění a v neposlední řadě si také poškozujeme dásně.

3. Tvar kartáčku

Nejlépe zuby vyčistí rovně zastřižený kartáček – podobně jako nejlépe podlahu zamete rovný smeták. Kdybychom zametali smetákem s různými výstupky, na podlaze zůstanou pruhy špíny. Kartáček by měl mít hustá, rovná a měkká vlákna.

4. Elektrický vs. manuální kartáček

Elektrický kartáček může pomoci, pokud nemáte dobrou techniku čištění zubů. Čas strávený čištěním ale neuspoří – sice nahradí jemný pohyb, ale jeho majitel jej musí správně přiložit a trpělivě počkat, až se zuby vyčistí.

5. Životnost zubního kartáčku

Pokud zubní kartáček používáme správně, měl by nám vydržet zhruba tři měsíce.

Jestliže kartáček měníme častěji z důvodu „rozježených“ vláken, je to nejspíše proto, že na kartáček příliš tlačíme.

Kartáček bychom měli měnit:

  • alespoň 4× do roka (při změně ročního období neměníme pouze svůj šatník, ale měníme také svůj kartáček)
  • po každé infekční nemoci (chřipka, angína…) – v hlavičce kartáčku zůstávají bakterie, které si můžeme stále přenášet
Měšec.cz: Kvalitní pojištění na cesty? U nás ho najdete.

Kvalitní pojištění na cesty? U nás ho najdete.

Vitalia.cz: Nenápadné příznaky parodontitidy

Nenápadné příznaky parodontitidy

Lupa.cz: Další bitva o cookies na webu začala

Další bitva o cookies na webu začala

DigiZone.cz: Regina DAB Praha v multiplexu Teleko

Regina DAB Praha v multiplexu Teleko

DigiZone.cz: Slovenský Antik končí s HD a míří ke 4K

Slovenský Antik končí s HD a míří ke 4K

Podnikatel.cz: Evidují i slevové servery. Náklady jdou do statisíců

Evidují i slevové servery. Náklady jdou do statisíců

DigiZone.cz: Teleko vyřadilo Český rozhlas Sport

Teleko vyřadilo Český rozhlas Sport

Vitalia.cz: Ptačí chřipka a její rizika: Hrozí přenos na člověka?

Ptačí chřipka a její rizika: Hrozí přenos na člověka?

Vitalia.cz: Lékaře nezajímalo, že rodím

Lékaře nezajímalo, že rodím

Vitalia.cz: Barva skel je u brýlí na lyže nesmírně důležitá

Barva skel je u brýlí na lyže nesmírně důležitá

Měšec.cz: Předplacené platební karty čeká konec anonymity

Předplacené platební karty čeká konec anonymity

Měšec.cz: Co umí pojištění právní ochrany řidičů?

Co umí pojištění právní ochrany řidičů?

Měšec.cz: Daně 2017: Jak na tom bude peněženka?

Daně 2017: Jak na tom bude peněženka?

Měšec.cz: Změny u sociálního pojištění 2017

Změny u sociálního pojištění 2017

Měšec.cz: Na návštěvě v ING Bank

Na návštěvě v ING Bank

Podnikatel.cz: Pozor, ucházejí se o práci, přitom šíří vir

Pozor, ucházejí se o práci, přitom šíří vir

Vitalia.cz: 13 lidových receptů proti nachlazení z celého světa

13 lidových receptů proti nachlazení z celého světa

Root.cz: CyanogenMod končí, naváže Lineage OS

CyanogenMod končí, naváže Lineage OS

Vitalia.cz: Více kávy, méně diabetu?

Více kávy, méně diabetu?

Vitalia.cz: Galerie: Jak se v Madetě vyrábějí sýry

Galerie: Jak se v Madetě vyrábějí sýry