Hlavní navigace

3 preventivní vyšetření na odhalení rakoviny

26. 9. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/valelopardo
V souvislosti s onkologickými onemocněními se hodně mluví o prevenci. Jaké preventivní programy cílené na odhalení rakoviny jsou plně hrazené pojišťovnou?

V ČR existují tři organizované screeningové programy, zaměřené na vyhledávání onkologických onemocnění v časném stadiu u předem definovaných skupin lidí.

„Tyto screeningové programy jsou založeny na rozsáhlých vědeckých důkazech, probíhají na doporučení Rady EU a jsou také v ČR legislativně ošetřeny, včetně akreditace pracovišť, která se na nich podílejí,“ říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

1. screening nádorů prsu

Každé dva roky mají na vyšetření mamografem zdarma nárok ženy ve věku nad 45 let. Pojišťovny proplatí vyšetření také ženám, kterým ho doporučí lékař z nějakého zdravotního důvodu.

Cílem mamografického screeningu je včasný záchyt menších zhoubných nádorů prsu. Následná léčba by měla být méně náročná. Pojišťovny jej proplácejí i některým ženám bez příznaků nemoci.

2. screening nádorů tlustého střeva a konečníku

Test na okultní krvácení do stolice nebo kolonoskopie se plošně provádí u osob nad 50 let.

Kolonoskopie umožňuje lékaři prohlédnout dolní část trávicí trubice – konečník a tlusté střevo – prostřednictvím kolonoskopu, což je přístroj, který se skládá z ohebné hadice, optického aparátu, malých pracovních nástrojů, procesoru a obrazovky, na níž lékař vidí obraz střevní stěny. Při vyšetření lze zároveň bezbolestně odebrat vzorek tkáně nebo odstranit malé střevní nádorky, tzv. polypy. 

3. screening nádorů děložního hrdla

Ženy starší 18 let podstupují preventivní cytologické vyšetření stěru z děložního hrdla. Stačí docházet pravidelně do gynekologických ordinací.

Cervikální karcinom, někdy se můžeme setkat s označením karcinom děložního čípku nebo karcinom děložního hrdla, je druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u žen.

Současně je také třetí nejčastější příčinou úmrtí žen na zhoubný nádor. Ročně je diagnostikován karcinom čípku v České republice asi u 1000 žen a 400 žen každý rok na toto onemocnění zemře. Samotnému nádoru předcházejí přednádorové změny.

Ptáte se na rakovinu prostaty

Výskyt zhoubného nádoru prostaty se trvale zvyšuje. Ve světě stále probíhají studie týkající se možnosti zavedení plošného screeningu prostřednictvím krevního testu – stanovení tzv. prostatického specifického antigenu (PSA). Pravidelný screening rakoviny prostaty na základě vyšetření PSA v krvi zatím ale snad nikde není prováděn. Důvodem je mj. skutečnost, že se nedospělo k potvrzení jeho jednoznačných benefitů. Test není ani příliš přesný, protože hodnota PSA v krvi je ovlivněna nejen rakovinou, ale i např. benigním zbytněním prostaty či infekcí močových cest. Pokud však vznikne podezření na onemocnění prostaty, je to jedna z diagnostických možností,“ vysvětluje Oldřich Tichý.

Kdyby toto vyšetření někdo chtěl absolvovat jen na základě svého vlastního rozhodnutí, bez lékařské indikace, musel by si ho zaplatit. Případně využít benefitů zdravotních pojišťoven.

Zdroj: TZ www.vzp.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).